Wiza Dubaj

15 maj 2013.

90
com_content.article
(7 razy zagłosowano, średnia ocena 3.57 na 5)
Wiza Dubaj3.57 out of 50 based on 7 voters.


O wizę do Zjednoczonych Emiratów Arabskich musi wystąpić w naszym imieniu osoba lub firma z tego kraju, np. biuro podróży, znajomy, pracodawca lub hotel. Najtańszym sposobem otrzymania wizy turystycznej jest zakup biletu linii lotnicznych Emirates.

Dubaj | W Dubaju obowiązują dwa typy wiz turystycznych 4- i 30-dniowa
Dubaj | W Dubaju obowiązują dwa typy wiz turystycznych 4- i 30-dniowa (by pejmanphotos )

Rodzaje wiz do Dubaju

  • Wiza turystyczna 4-dniowa – upoważnia do przebywania na terenie Zjednoczonych Emiratów Arabskich przez 96 godzin (4 pełne doby). Jest to wiza jednokrotnego wjazdu. Należy mieć wykupiony bilet lotniczy w dwie strony. W przypadku jednoczesnego wykupienia biletu lotniczego linii Emirates koszt tej wizy to ok. 290 zł.
  • Wiza turystyczna 30-dniowa – upoważnia ona do jednokrotnego wjazdu na teren ZEA. Podróżujący musi mieć zarezerwowany bilet lotniczy w obie strony. Czas wyrabiania promesy wizowej trwa 3-5 dni roboczych. Istnieje również procedura ekspresowa, trwająca 1-3 dni. Jest ona droższa. Bez biletu Emirates wiza załatwiana w trybie normalnym kosztuje od 495 do 600 zł, w trybie ekspresowym natomiast – niecałe 900 zł. Z biletem Emirates cena spada do 390 zł (tryb normalny). Obie wizy turystyczne są ważne 60 dni od daty wydania.
  • Wiza tranzytowa – jest to wiza jednokrotna na pobyt do 15 dni, ważna przez 30 dni od daty wydania. Nie jest potrzebna podróżnemu, który nie opuszcza strefy tranzytowej na lotnisku (podczas podróży z przesiadką w Dubaju).
  • Wiza wizytowa – działa na zasadzie zaproszenia. Osoba mieszkająca w Emiratach (obywatel lub rezydent) jest sponsorem, który występuje w naszym imieniu o wizę. Jeśli osobą zapraszającą jest rezydent, musi wylegitymować się odpowiednimi zarobkami (ok. 8000 dirhamów miesięcznie to minimum). Wyrobienie promesy wizowej w ten sposób szybsze niż procedura z zaproszeniem w Polsce. Wystarczy złożyć wniosek o wizę w Emmigration Department, poświadczoną kopię kontraktu, kopię strony ze zdjęciem z paszportu osoby zapraszanej. Wniosek w trybie pilnym (z wyższą opłatą) rozpatrywany jest w ciągu 1 dnia; na zwykłe wnioski potrzeba ok. 10 dni. Jeśli osoba zapraszająca nie jest członkiem rodziny osoby zapraszanej, musi również wpłacić kaucję, która zostanie zwrócona po wyjeździe gościa. Wiza ta jest ważna 60 dni; można ją przedłużyć do 90 dni za opłatą.
  • Wiza pracownicza/rezydenta – otrzymuje ją osoba, która zakłada działalność gospodarczą na terenie Emiratów lub zostaje zatrudniona przez firmę w ZEA. Wiza jest ważna przez 3 lata od daty wystawienia; traci ważność w przypadku wyjazdu z Emiratów na okres dłuższy niż 6 miesięcy. Zmiana pracy przez rezydenta jest jednoznaczna z koniecznością wyrobienia nowej wizy u nowego sponsora.
  • Wiza małżeńska – wiza wystawiana dla współmałżonka osoby zatrudnionej w Emiratach. Osoba pracująca musi osiągać określony przepisami poziom dochodów.

Dubaj | Lotnisko w Dubaju
Dubaj | Lotnisko w Dubaju (by freakyyash )

Wiza i promesa wizowa. Potrzebne dokumenty

Uzyskanie wizy odbywa się za pośrednictwem tzw. sponsora, czyli firmy/instytucji z Emiratów lub osoby prywatnej – obywatela bądź rezydenta. Sponsor występuje o wizę w imieniu podróżującego. Najczęściej sponsorem jest biuro podróży, linie lotnicze czy hotel.

Przed wyjazdem podróżny zobowiązany jest do wyrobienia promesy wizowej, czyli dokumentu potwierdzającego zobowiązanie władz Emiratów do wydania wizy przy wjeździe na terytorium kraju. Promesa jest wystawiana w formie listu, a jej kopia wysyłana jest do Polski drogą elektroniczną. Należy ją mieć przy sobie na lotnisku.

Paszport podróżnego musi być ważny co najmniej 180 dni dłużej niż data wyjazdu z Emiratów. Do wyrobienia wizy niezbędny jest kolorowy skan strony ze zdjęciem paszportu (dobrej jakości), kolorowy skan zdjęcia paszportowego, informacja o miejscu zatrzymania się podczas pobytu w ZEA (rezerwacja hotelowa, adres i telefon znajomego itp.) oraz kopia biletu lotniczego/rezerwacji (muszą widnieć daty przylotu i odlotu).

Czas oczekiwania na wydanie wizy to kilka dni roboczych. Tydzień pracy to w urzędach ZEA okres od niedzieli do czwartku.

Dubaj | Wiza wizytowa działa na zasadzie zaproszenia danego gościa przez osobę mieszkającą w Emiratach (obywatel lub rezydent)
Dubaj | Wiza wizytowa działa na zasadzie zaproszenia danego gościa przez osobę mieszkającą w Emiratach (obywatel lub rezydent) (by plannedcity )

Dubaj przepisy celne i ważne wskazówki

Na teren ZEA nie wolno wwozić materiałów zawierających treści uznane za obsceniczne (pornografia jest w Emiratach zakazana), narkotyków (należy pamiętać, że zawarta w niektórych lekach kodeina jest uważania w ZEA za narkotyk), materiałów godzących w obyczaje muzułmańskie. Na wwóz alkoholu trzeba mieć zezwolenie (choć nie zawsze jest to egzekwowane). Można wwieźć 2 litry alkoholu powyżej 22% oraz 2 litry wina.

Osobom posiadającym w paszporcie pieczątkę z Izraela zaleca się wyrobienie nowego paszportu przed wystąpieniem o wizę do Emiratów, gdyż paszport zawierający ślady pobytu w Izraelu często uznawany jest w ZEA za nieważny. Choć od dwóch lat nie jest to podparte już przepisami prawnymi, dla własnego spokoju warto rozważyć złożenie wniosku o nowy paszport lub przynajmniej zasięgnąć informacji na ten temat u pośrednika wizowego.