Kuchnia w Dubaju

08 maj 2013.

110
com_content.article
(18 razy zagłosowano, średnia ocena 4.22 na 5)
Kuchnia w Dubaju4.22 out of 50 based on 18 voters.


Dubaj nie posiada właściwie specyficznej kuchni, charakterystycznej wyłącznie dla swego obszaru. Jednakże dzięki wielokulturowości i różnorodności etnicznej Emiratu znajdziemy tu ogromny wybór dań bliskowschodnich z różnorodnych regionów, a także przysmaki charakterystyczne dla innych kuchni orientalnych.

Dubaj | Falafel – kotleciki z ciecierzycy
Dubaj | Falafel – kotleciki z ciecierzycy (by superhua )

Najpopularniejsze kuchnie w Dubaju

Do najbardziej rozpowszechnionych kuchni, których specjałów możemy spróbować w Dubaju, zaliczyć trzeba kuchnię libańską. Do jej charakterystycznych elementów należą bogactwo ziół i przypraw, aromatyczne sosy, ogromny wybór pysznych przystawek. Kuchnia ta stanowi mieszankę wpływów kuchni Imperium Osmańskiego, francuskiej oraz tradycyjnej, fenickiej.

Do najpopularniejszych dań kuchni libańskiej należą:

  • Kibbeh – potrawa ze smażonego, mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego z ryżem;
  • Kofta – pulpeciki z mięsa mielonego;
  • Falafel – danie wegetariańskie – kotleciki z ciecierzycy;
  • Hummus – pasta z ciecierzycy;
  • Pasty z bakłażanów (np. baba ghanoush).

Przysmaki kuchni libańskiej podawane są z libańskim chlebem (pitą), świeżą sałatką oraz marynowanymi warzywami.

Ze względu na dużą liczbę imigrantów z Indii, w Dubaju popularna jest także kuchnia indyjska. Jest ona bardzo bogata w aromatyczne przyprawy, często pikantne; oferuje bardzo duży wybór dań wegetariańskich, jak również dań z kurczaka. Ryż jest ważnym składnikiem wielu potraw; popularne są również indyjskie placki. W Dubaju najczęściej zjeść można dania wywodzące się z północnej części Indii.

Dubaj | Baba ghanoush - pasta z bakłażanów
Dubaj | Baba ghanoush - pasta z bakłażanów (by saaleha )

Z pewnością będziemy mieli okazję spróbować również specjałów kuchni irańskiej. Na czoło wysuwają się tu dania z ryżem, przyprawione szafranem bądź też pikantne. Serwowane są z irańskim chlebem (najczęściej lawaszem), sałatą, kapustą, pomidorami, cebulą i sosem jogurtowym z nutą mięty.

Obraz kuchni dubajskiej nie byłby pełen bez wspomnienia o kuchni Beduinów, w której skład wchodzą przede wszystkim świeże i suszone ryby, daktyle oraz mleko i mięso wielbłądzie.

Warto spróbować:

    • Shawarma – potrawa z mięsa pieczonego na obrotowym rożnie, odpowiednik tureckiego döner kebabu. Jest to danie obiadowe, spożywane wieczorem;
    • Ara’yes – przyprawione mielone mięso baranie zawinięte w chleb pita;
    • Wspomniane wyżej kebbeh;
    • Waraq enab – dolma – faszerowane liście winogron;
    • Kawa arabska (qahwa saada);
    • Herbata z mlekiem.

Dubaj | Kibbeh
Dubaj | Kibbeh (by montage_man )